Viipurin Lauluveikot Shanghaissa ja Nanjingissa 30.4. – 11.5. 2013

Shanghai Hakaniemi VLV webViime vuoden syksyllä kuoromme johdolle tuli houkutteleva kutsu osallistua Shanghai Spring Music Festivaalin ensimmäiseen kuorotaiteen viikkoon. Kutsujana oli Kiinan kulttuuriministeriön alainen organisaatio. Mielenkiintoa lisäsi myös tieto, että järjestäjä lupasi majoituksen viidentähden hotellissa. Kiinan valtio tulisi huolehtimaan kaikista kuluista, kuljetuksista ja täysihoidosta laulajien sekä suurelta osalta myös puolisoiden osalta. Kuoromme johtaja dir.mus. Urpo Rauhala myös innostui mielenkiintoisesta haasteesta. Kun kuoron hallitus lupasi sponsoroida laulajien matkaa, niin lähtöön ilmoittautui 34 laulajaa ja 12 avecia.

Ohjelmisto kiteytyi melko valmiiksi jo syksyllä, jolloin aloitimme kotiharjoittelun. Varsinaisen intensiiviharjoituksen aloitimme kuluvan vuoden alussa. Festivaaliorganisaatio lähetti kaksi kiinalaista laulua ”Kaukana” ja ”Paimenlaulu”, jotka kuorollemme sovitti Sakari Hildèn. Kiinankielen ääntämistä meille opettivat ulkoministeriöstä Jyrki Kallio ja neiti Yu Wang Helsingistä. Muu ohjelmistomme oli taattua suomalaista mieskuoro-ohjelmistoa Madetojaa, Palmgrenia, Sibeliusta ja Ilkka Kuusistoa. Lisäksi ohjelmaamme kuului Purcellia, Verdiä, Gounodta sekä Barbershoppia.

Ilmoittautumisen jälkeen alkoi vilkas viestien vaihto festivaaliorganisaation varatoimitusjohtajan rva Wei Zhi:n kanssa. Virallisia sopimuksia allekirjoitettiin viisi erilaista. Niissä määriteltiin tarkoin mitkä ovat VLV:n esiintymisiin liittyvät velvollisuudet, oikeudet ja vastuut molempien osapuolten kannalta. Paikallinen osapuolihan oli Kiinan kansantasavalta ja kulttuuriministeriö. Tiukkoja, yksityiskohtaisia ohjeita lukiessa hieman mietitytti se, kuinka jäykkää ja rajattua elämisemme siellä tulisi olemaan. Mutta pelot olivat turhia. Yhdyshenkilöksemme saimme mukavan, hyvää englantia puhuvan, nuoren naisen nimeltään nti Yen. Koko ajan saimme tuntea olevamme toivottuja vieraita.

Urpo Rauhala ja Viipurin Lauluveikot Shanghaissa webShanghai International Music Festivaalilla on monikymmenvuotinen historia. Tänä vuonna järjestettiin ensimmäinen kuorotaiteen viikko. Siihen oli kutsuttu kymmenkunta kuoroa Eestistä, Venäjältä, Saksasta, Slovakiasta, USA:sta, Uusi Seelannista, Etelä-Koreasta ja Viipurin Lauluveikot Suomesta. Lisäksi lukuisat kiinalaiset kuorot esittivät taitojaan. Oli suuri kunnia saada laulaa samoissa konserteissa ja gaala-juhlissa yhdessä ja erikseen hyvin valikoidussa kansainvälisessä seurassa. Kiinalainen yleisö oli myös varsin palkitseva. Salit olivat täynnä, aplodit ja bravo-huudot vilpittömiä, jopa myrskyisiä.

Festivaalin puitteissa yhteisesiintymiset pidettiin Shanghain Kaupunginteatterissa, Shanghain Keskusteatterissa ja Itämaisen Taiteen keskuksen konserttisalissa. Hyvissä ajoin ennen konsertteja kuorojen johtajat sopivat järjestäjien kanssa mitkä laulut lauletaan. Tämän vuoksi mikään kuoro ei voinut laulaa koko ohjelmistoaan yhdessä konsertissa. Erityisen mieliin painuvia olivat konserttien päätökset, kun kaikki yhdessä lauloimme kiinaksi laulun ”Same Song” tai Verdin Pyhiinvaeltajien kuoron.

Sunnuntai-iltapäivällä pidimme yhteiskonsertin Pudongin kaupunginosan kuoron kanssa ”Lasten Palatsin” teatterissa. Konsertti oli musiikillinen silta Helsingistä Pudongiin. Näyttämön takaseinälle oli heijastettu valtava yhdistelmäkuva. Siinä Helsinkiä ja Pudongia erotti vain lyhyt vesimatka, jossa Suomenlinnan ja Huangpu-joen lautat kulkivat edestakaisin sateenkaaren alla. Se oli tosi lämminhenkinen juhla.

Viipurin Lauluveikot vei Kiinaan keltaista varia webLuonnollisesti tutustuimme Shanghain nähtävyyksiin niin isäntiemme toimesta kuin omin nokkinemme. Kaupunki oli valtavuudessaan mykistävä kokonaisvaltainen elämys. Kaikkea oli paljon, massoittain ihmisiä, polkupyöriä, sähköskoottereita, autoja. Eräs kuorolainen, silmät pyöreinä katuvilinää seuratessaan huokaisi; ”Tämä on kyllä jo korkeampaa taidetta.” Ihmettelemistä riitti valtavissa asuntokortteleissa, missä sata metriä korkeat talot eivät olleet poikkeus. Julkiset rakennukset olivat modernin arkkitehtuurin helmiä, eivätkä jättäneet ketään kylmäksi. Kun ilta pimeni, muuttui koko kaupunki satumaiseksi valoshowksi.

Erittäin mielenkiintoinen tapahtuma oli Eestin, Slovakian, Saksan ja VLV:n kuoronjohtajien foorumi Shanghain Musiikkikonservatoriossa. Kukin esitteli oman maansa kuoromusiikin kehitystä, aikaansaannoksia ja nykytilannetta asiantuntevalle kiinalaisyleisölle. Laulunäytteitä antoivat Eestin radion tyttökuolo ja Viipurin Lauluveikot. Samankaltainen tapahtuma oli järjestetty myös Nanjingin konservatoriossa. Siellä kuoromme taiteellinen johtaja sekä puheenjohtaja yhdessä kertoivat suomalaisesta säveltaiteesta ja kuoromusiikista. Näytteeksi esitimme kymmenkunta suomalaista klassikkoa. I basso Ari Luoma lausui tervehdyksemme Kiinan kielellä. Laulettuamme lopuksi kiinaksi laulun ”Kaukana” suosionosoituksista ei tahtonut tulla loppua. Ennen poistumistamme melkein jokainen kuulija halusi tulla kuvatuksi kuorolaistemme kainalossa.

Shanghain jälkeen matkasimme Kiinan vanhaan pääkaupunkiin Nanjingiin. Se on varsin perinteinen vanha kiinalainen kaupunki, missä hetken saimme nauttia lähes alkuperäisestä kiinalaisuudesta. Siellä pidettiin yksi festivaalin huipentava gaala-konsertti. Paikalliskuorojen osuus oli vahva. Isänmaallista voimaa saimme kuulla ja nähdä, kun laivaston valkopukuinen satapäinen mieskuoro täsmällisen koreografian ryydittämänä antoi näytöksensä. Innostunutta tunnelmaa lisäsivät täydessä katsomossa yleisön joukossa istuvat lukuisat kuorot. Loppuhuipennus oli komeudessaan sellainen, johon vain kiinalainen organisaatio pystyy. Yhteisenä loppulaulunamme yleisön kanssa oli ”Sumujen silta” elokuvasta tuttu laulu, ”Hyvästi jää nyt rakkahin”. Laulun tahdissa kaikki laulajat käsi kädessä kiinalaisten isäntiemme kanssa tulimme näyttämölle. Me suomalaiset tulimme lavalle viimeisinä, siis eturiviin, yläasteen oppilaiden kanssa. Kun olimme paikoillamme, kohotimme kätemme ylös koululaisten kanssa ja kumarsimme. Katsomo kiehui, kamerat kävivät ja tunnelma oli enemmän kuin katossa.

Tapahtumien uutiskynnys ylittyi. Sekä Shanghaissa että Nanjingissa paikallinen televisio olivat paikalla.

Lentomatka kotiin oli miellyttävä sinivalkoisin siivin. Ennen laskeutumista saimme henkilökunnan toivomuksesta laulaa jotakin isänmaallista. Siispä esitimme Madetojan ”Kaunehin maa” ja Paciuksen ”Suomen Laulun” sekä matkustajien kanssa yhdessä ”Karjalaisten laulun”. Päästuertti kiitti kuoroa keskusradion kautta: ”Kiitos ihanista lauluista!”

Kotona Urpo Rauhala kiteytti matkan antia mm. näin: ”Tärkeää oli, se että kuuntelimme toisiamme ja toisten kuorojen esityksiä. Meillä Suomessa ei enää kuoromaailmassa eletä kokemamme tyylistä aikaa. Meillä musiikkia tehdään toisella tavalla. Konserteissa jouduimme pakostakin vertailemaan omaa esitystämme toisten esityksiin. Eli onko se, mitä me tarjoamme, kilpailukykyistä. Tosiasia on: Ei ole hyvää kuoroa ilman hyvää johtajaa, eikä hyvää johtajaa ilman hyvää kuoroa.”

Rva Wei Zhi kiitti kuoroamme lähettämässään viestissä mm. seuraavasti: ”It is worthy of high praise that your choir has left a wonderful and deep impression on the Chinese audience. May our friendship be everlasting!”

I basso Jaakko Rantasalo

Viipurin Lauluveikot historiallisella matkalla historiallisessa Kiinassa!

 

Lauluveikkojen kaukomatkailu käynnistyi 10 vuoden tauon jälkeen matkalla Kiinaan. Osallistuimme kutsuttuna kuorona Shanghai Spring International Music Festival (SSIMF) tapahtumaan ja sen Choral Art Week esiintymisiin. SSIMF järjestettiin nyt 35. kerran ja olimme tietääksemme toinen siellä esiintynyt suomalaiskuoro. Ylioppilaskunnan laulajat osallistuivat juhlaviikoille vuonna 2011. Matkalle meidät kutsui SSIMF käytännön järjestelyista vastannut organisaatio, eli Shanghai Audio and Video Publishing House Co. Ltd jonka varapääjohtajana Madam Wei Zhi ystävällisesti ja tehokkaasti organisoi kuoromme tapahtumat ja liikkumiset.

 

Lauluveikkojen matka alkoi Finnairin suoralla lennolla Shanghaihin 30.4. ja perille saavuttiin seuraavana aamuna 1.5. Vappuaattona meillä olikin tunnelma korkealla - ihan konkreettisesti ja olipa muutama veikko muistanut ottaa mukaansa myös valkolakin. Laulunjohtajamme Urpo Rauhalan mukana matkall lähti 35 Lauluveikkoa sekä lisäksi 12 rouvaa. Veikkojen ohjelma oli koko matkan ajan tiivis runsaine harjoituksineen ja esiintymisineen. Rouvat saivat hieman vapaammin tutustua nähtävyyksiin ja käydä ostoksilla.

 

Lauluveikkojen ohjelmassa olivat esiintymiset Shanghaissa sekä Kiinan vanhassa pääkaupungissa Nanjingissa. Ohjelmistoomme sisältyi laajalti suomalaista ja muunkin maalaista mieskuoro-ohjelmistoa. Helmenä olivat kaksi kiinalaista laulua jotka laulettiin paikallisten kuulijoiden suureksi riemuksi kiinaksi. Matkaohjelma oli tämän näköinen.

 

Saimme myös runsaasti julkisuutta kiinalaisessa mediassa. Tässä yksi otos sikäläisestä näkyvyydestä:

http://www.youtube.com/watch?v=OTCUoflpY2U

 

Viipurin Lauluveikkojen matkan suojelijana toimi opetus- ja kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki.

 

Kotimaahan palasimme äitienpäivän aattona 11.5.2013 matkasta uupuneina mutta paljon nähneinä ja oppineina. Kokemusten analysointi ja uusien ideoiden löytäminen jatkuvat tästä eteenpäin.